Välj en sida

Kabelupprullare kan antingen vara manuella, med vev, eller drivas av fjäder eller en motor. Vad innebär de olika alternativen och vilka fördelar finns?

Maskinanpassade vindor

Maskinanpassade kabelupprullare finns i ett flertal storlekar och styrkor. Dessa monteras i, eller i samband, med en maskin och hittas därmed främst inom industrier. Exempel på punkter som skiljer modellerna åt är:

  • Volt
  • Ampere
  • Mått
  • Längd på kabel som kan hanteras

Manuellt hanterad

Kabelupprullare som hanteras manuellt är både billiga, flexibla och effektiva. De enklaste modellerna består av en ställning med en plattas på samt ”pinnar” som kabeln rullas upp på. Det sker genom manuell vevning på den vev som sitter bredvid. Dessa kan exempelvis tas med på byggen eller andra projekt och har flera fördelar. Bland annat kan de användas utan tillgång till el och kan enkelt ställas upp nästan var som helst. Samtidigt kräver detta lite kraft och är det för lång kabel kan det bli rejält tungt. De säljs även med ett flertal tillbehör.

Dragkroksfäste

Med ett dragkroksfäste kan en manuell kabelupprullare fästas på dragkroken. Därmed skapas en kraftig stabilitet vilket gör den enkel att hantera.

Hjulsats

Med en hjulsats monterad blir ställningen ännu enklare att flytta. Det räcker med att luta den lite bakåt för att hjulen ska nå marken och ställningen sedan rullas iväg.

Väggfäste

Är det tänkt att kabelupprullaren ska fästas i garaget eller på verkstaden? Då kan det vara enklast med ett väggfäste. Stabilitet skapas direkt och den behöver inte flyttas runt i lokalen.

Kabelupprullare med fjäderretur

De flesta privatpersoner förknippar nog kabelupprullare med de modeller som har fjäderretur. Det är mycket enkelt att dra ut kabel/slang och använda exempelvis tryckluftsmunstycket och när det sedan är dags att rulla in slangen sker detta automatiskt tack vare en kraftig fjäder som är inbyggd i chassit. Ett sätt att aktivera denna fjäder är att utföra ett kort och ”snärtigt” ryck i kabeln.

Motordriven

Kabelupprullare som är motordrivna hittas primärt inom verkstäder och industrilokaler. De används vid tillfällen då det är mycket tung kabel som ska rullas upp eller vid andra behov där manuell hantering inte är ett alternativ. Drivning kan exempelvis ske med kedjedrift och kan användas på fartyg, lastbilar, traktorer med mera. Det är sällan som privatpersoner använder motordrivna modeller.