Välj en sida

Fritidshus – ett hus att spendera fritiden i. För att göra den drömmen sann finns två alternativ – att köpa ett redan befintligt eller att bygga ett helt nytt och det finns såklart för, – och nackdelar med båda alternativen. Läs mer här!

Köpa befintligt fritidshus

Att det finns många befintliga fritidshus råder det inte tvivel om – däremot är det stor efterfrågan på den marknaden just nu och som köpare gäller det att vara på hugget för att få köpa. För den sakens skull är det självklart inte omöjligt och det finns såklart fördelar med att köpa ett redan befintligt hus. Trots att marknaden är het blir det ofta billigare än att köpa och bygga ett helt nytt, med allt vad det innebär. Vanligen kan man bara ta sitt pick och pack och flytta in när tillträdesdagen är kommen och i många fall kan man nyttja sitt nya fritidshus även om det finns en del renoveringsbehov. Kort och gott kan man säga att genom att köpa ett befintligt så:

  • Blir det billigare
  • Man kan nyttja det fortare

Bygga nytt

För den som tröttnat på förlorande budgivningar på fritidshus, eller för den som letat länge men ännu inte hittat det där som känns helt rätt finns ett annat alternativ och det är att bygga ett nytt. Det mest besvärliga med detta är troligtvis att hitta en tomt som är till salu – även dessa är hett eftertraktade nu och priserna kan vara höga. Har man däremot hittat och fått köpa en tomt är möjligheterna sedan många och för att bygga fritidshus finns också flera olika alternativ. Idag är det vanligt att köpa byggsatser, skal eller nyckelfärdiga hus istället för att bygga i lösvirke.

Oavsett val blir det troligen dyrare än att köpa ett befintligt fritidshus eftersom en nybyggnation kräver mycket jobb – inte bara med huset i sig utan det kan även tillkomma jobb i form av att anlägga tomten, eventuellt dra fram vatten, avlopp och el och så vidare. Att bygga nytt är förstås inte heller gratis men det finns också många fördelar. Till exempel kan man bygga på den plats man önskar och man kan dessutom utforma det nya huset mer eller mindre precis som man vill. Även om man köper ett skal eller ett nyckelfärdigt hus så finns otroligt mycket att välja på, bland annat när det kommer till storlekar och utseende.