Välj en sida

Många pratar gott om hemlarm och allt som ett sådant kan medföra. Kanske har grannen eller någon annan i umgängeskretsen skaffat ett och berättat om upplevelserna kring det – något som kan göra att man själv blir sugen på att skaffa ett.

Det är dock viktigt att utgå från egna behov och önskemål när man skaffar ett larm – det finns mängder av funktioner och finesser och bara för att grannen är nöjd med sitt behöver det inte betyda att det är perfekt för det egna hushållet.

Hemlarm efter behov

Det finns flera olika behov och faktorer som kan avgöra vilken typ av hemlarm som lämpar sig bäst. Ett av dessa är hur man bor – för lägenheter ser det till exempel helt annorlunda ut för villor. Det är dock den som bor i villa som kommer att ha mest att välja bland, så därför utgår exemplet från det.

Bara här är det flera saker som spelar roll – till exempel var man bor och hur området ser ut. Villans placering och omgivning kan alltså vara en viktig faktor, likaväl som villans storlek. Hur ett hemlarm bör skräddarsys, och vilken utrustning som kan komma att behövas, avgörs inte helt sällan av storleken, som kan delas in enligt följande:

  • Mindre än 100 kvm
  • 100–200 kvm
  • Större än 200 kvm

En större villa kan av naturliga skäl påverka hur avancerat hemlarm som behövs och detsamma gäller om det finns flera ingångar till huset, samt om det finns många fönster i markplan och så vidare.

Oftast hemma – eller borta?

En annan viktig faktor när det kommer till val av hemlarm är hur ofta det är någon hemma i bostaden eller inte. Bor man till exempel ensam och arbetar mycket på resande fot innebär det troligen också att bostaden är tom en större del av tiden – vilket kan ställa högre krav på ett mer avancerat hemlarm. Är man däremot hemma mer än man är borta, kanske till och med jobbar hemifrån, kan behovet vara mindre.

Hur mycket får det kosta?

Hemlarm kan vara i princip hur avancerade som helt – men kommer då också att kosta därefter. Det kan vara värt att fundera hur mycket man kan tänka sig att betala – både för utrusning och för eventuella månadskostnader.