En byggblogg kan vara bred med tankar och idéer kring allt inom bygg. Den kan även vara smalare och exempelvis enbart fokusera på miljömässiga lösningar. Bygginstruktioner är en av dessa mer smala bloggar. Inriktningen är, inte oväntat, instruktioner och manualer.
- Vilka regler gäller vid byggnation av en friggebod?
- Vad är skillnad mellan attefallshus och friggebod?
- När krävs det bygglov?
- Hur kan den totala kostnaden för en byggnation beräknas?
Detta är exempel på frågor som tas upp på Bygginstruktioner.com. De som driver sidan kallar den för en byggblogg men faktabank är snarare rätt benämning. Här samlas nämligen fakta och tips till personer som planerar att bygga.
En byggblogg som kommer efter inspirationen
Att hitta inspiration till en ny altan, ett garage eller tillbyggnad till huset är relativt lätt. De som vill få idéer på utseende och funktion kan hitta detta i veckomagasin, på Hemnet och i en och annan byggblogg. Inspiration är första steget. Sedan kommer steget då bygglov, konstruktionsritningar andra dokument behöver skapas. Det är här som Bygginstruktioner.com fyller sin funktion. De skriver att ”Bygginstruktioner är det första steget” och det är rätt – utifrån att det är första steget till praktisk handling. Men glöm inte att hämta inspiration från flera olika källor innan ”pennan sätts till ritbordet.”
Tre utgångspunkter
De tre utgångspunkter som denna byggblogg utgår ifrån är:
Får du bygga?
Första steget är alltså att kontrollera om bygglov eller byggansökan krävs. Om det krävs behöver ett godkänt beslut ges innan arbetet påbörjas. Det värsta utfallet är annars att hela byggnationen behöver rivas varpå en ny ansökan måste skickas in. Får du bygga? – Vilka tillstånd behövs? Vad får du göra själv och vad måste du enligt lag ta in proffs för?
Kan du bygga?
Bara för att du kan bygga – så innebär det inte att du bör bygga. Generellt brukar exempelvis badrumsrenoveringar rekommenderas att utföras av proffs. Det är helt enkelt för många små delmoment som kan gå fel. Vid vilka tillfällen kan du bygga – och när bör du ta in proffs?
Har du råd att bygga?
En fördel med denna riktade byggblogg är att även kostnaderna nämns. Många bloggar lägger stort fokus på inspiration och detaljer – men utelämnar vad det egentligen kostar. För detta får bloggen ett extra plus!